Włosy, a jakość krwi.

WŁOSY, A JAKOŚĆ KRWI.

„Włosy są jednym ze wskaźników jakości krwi. W medycynie Wschodu mówi się, że włosy są przedłużeniem krwi i dlatego wpływa na nie stan śledziony-trzustki oraz nerek. Ponadto włosy na głowie również w inny sposób podlegają bezpośredniemu wpływowi nerek. Nerki są postrzegane jako korzeń i podstawa całego organizmu. Są odpowiedzialne za dolną część ciała, łącznie z narządami rozrodczymi i ich funkcją rozmnażania. Dostarczają również energię i ciepło (taka koncepcja nerek wykracza daleko poza tradycyjną wiedzę zachodniej fizjologii).

Zdrowe włosy są lśniące i grube. Wypadanie włosów i przedwczesne siwienie można leczyć poprzez poprawienie jakości krwi i wzmocnienie śledziony- trzustki oraz nerek.

W celu zapobiegania siwieniu włosów tradycyjnie stosowano określone pokarmy, na przykład wodorosty hijiki, czarną melasę z trzciny cukrowej, pokrzywę i trawę pszeniczną. Pokarmy te zawierają  dużo budującego krew odżywczego żelaza, a pokrzywa i trawa pszeniczna są bogatym źródłem chlorofilu. Spożywanie pokrzywy, hijiki i trawy pszenicznej uważa się za metodę zapobiegającą wypadaniu włosów. Słynny chiński tonik na odbudowę krwi – rdest wielokwiatowy (Polygonum multiflorum, chiński He Sho Wu) był stosowany do przywrócenia barwy włosom, ale jego czarny korzeń jest zbyt rozgrzewający i wzmacniający, aby mógł być tolerowany przez wątroby większości ludzi Zachodu. W wielu przypadkach wywołuje wręcz depresję i napady gniewu, dlatego nie jest zalecany. Wyjątek stanowią osoby, które odżywiały się dietą o niskiej zawartości mięsa i tłuszczu oraz nie mają oznak nadmiaru wątroby. Inny chiński lek na przedwcześnie posiwiałe włosy to nasiona czarnego sezamu, które jednak mają dość silne właściwości przeczyszczające i nie powinny być stosowane przez osoby o luźnych trakcjach jelitowych. Spośród wszystkich ludzi Amerykanie mają największą skłonność do łysienia i jest to całkiem zrozumiałe, ponieważ utrata włosów związana jest z wysokotłuszczową i wysokobiałkową dietą, która uszkadza nerki i prowadzi do zakwaszenia krwi. Mięso i nabiał oprócz dużej zawartości tłuszczu i białka, we wschodniej medycynie są uznawane za pokarmy „słodkie”. Biorąc pod uwagę dodatkowo spożywane słodycze, desery, konserwowane cukrem pokarmy oraz powszechnie używane przez Amerykanów słodzone napoje, można stwierdzić, że smak słodki dominuje w typowej amerykańskiej diecie. Klasyk medycyny wewnętrznej  przestrzega, że nadmiar pożywienia o smaku słodkim prowadzi do wypadania włosów. Zbyt wiele soli niszczy krew i stąd także włosy. Amerykanie spożywają nadmierne ilości soli, która jest przeważnie całkowicie oczyszczona.”

– zaczęrpniete z: „Odżywianie dla zdrowia- tradycje wschodnie i nowoczesna wiedza o żywieniu”,

autor Paul Pitchford